Rochusbuurt • Nieuwe straatnamen
Het is jammer dat we niet meer weten waaraan de Kettingstraat haar naam dankt. Hing hier ergens een ketting waarmee een toegang was afgesloten? Het verlengde van de Kettingstraat werd Schalmstraat genoemd; eerder heette deze weg Achterstraat. Een schalm is een schakel van een ketting.
Het annexatiemonument

Nieuwe straatnamen

De Kettingstraat
Op 1 januari 1920 werden Gestel, Stratum, Strijp, Tongelre en Woensel bij Eindhoven gevoegd. In de vergrote gemeente kwam een aantal straatnamen meer dan eenmaal voor. Mede in verband met de geplande stadsuitbreidingen werd het straat­namen­be­stand daarom grondig door­gel­icht en aangevuld, waarna de Eindhovense gemeente­raad in oktober 1920 officieel de namen vaststelde.

De Kerkstraat werd omgedoopt in Sint Jorisstraat en de Korte Nieuwstraat tot Kettingstraat. Het verlengde van de Kettingstraat werd Schalmstraat genoemd; eerder heette deze weg Achterstraat. In 1922 werd de naam Sint Rochussteeg vastgesteld, maar al enkele weken later werd die naam veranderd in het vriendelijker klinkende Sint Rochushofje.

In de tweede helft van de jaren twintig besloot de gemeenteraad tot de aanleg van een verbinding tussen de toenmalige Bleekstraat (nu Vestdijk) en de Stratumsedijk; tegelijk werden plannen gemaakt voor nog enkele nieuwe straten en een plein. Op 4 juni 1928 werden daarvoor de namen Hertogstraat, Hertog Hendrik van Brabantplein, Jan van Schoonvorststraat, Willem van Millenberchstraat en Willem van Hornestraat vastgesteld. Hertog Hendrik I had Eindhoven in 1232 vrijheidsrechten gegeven en de drie andere heren waren heer van Eindhoven geweest.
pagina 10 van 38
inhoud